Hypotheek oversluiten

Wanneer je een hypotheek oversluit, beëindig je je oude hypotheek vroegtijdig en sluit je er een nieuwe hypotheek voor af. Dit doe je meestal, omdat er een voordeel uit te halen is zoals een lagere hypotheekrente of een andere aflossingsvorm.

Kosten oversluiten hypotheek
Het oversluiten van een hypotheek is meestal niet zonder kosten. Bij de meeste hypotheken krijg je namelijk een fikse boete voor vervroegd aflossen. Dat is natuurlijk niet zo gek, want de hypotheekverstrekker loopt een periode van rente mis en wil daarvoor gecompenseerd worden.
Vervroegd aflossen gebeurt niet alleen bij het oversluiten van hypotheken. Het kan ook dat je opeens meer eigen kapitaal krijgt, door bijvoorbeeld een erfenis, waarmee je een deel van je hypotheek af wilt lossen. Ook dan moet er bij de meeste hypothecaire leningen een boete betaald worden. Ook de hypotheekrenteaftrek gaat verloren bij vervroegd aflossen.
Redenen om vervroegd af te lossen kunnen zijn:
  • Uitkering van een overlijdensrisicoverzekering
  • Verkoop van de woning
  • Executieverkoop van de woning (hier gelden bepaalde voorwaarden)
  • Het einde van de rentevaste periode
  • Als de contractrente hoger is dan de dagrente
In het laatste geval, wanneer de dagrente lager is dan de contractrente, geldt er vrijwel altijd een boete voor vervroegd aflossen. De boete wordt berekend aan de hand van het verschil tussen de contractrente en de actuele rente op een soortgelijke lening. Hiermee willen hypotheekverstrekkers tegengaan dat er voortdurend overgesloten wordt in hypothekenland.
Wat de andere redenen om vervroegd af te lossen betreft, is het soms mogelijk (gedeeltelijk) boetevrij af te lossen. Op deze manier probeert men aflossen met eigen kapitaal niet te ontmoedigen.

 

Oversluiten hypotheek voordeliger?
Het is verstandig om een berekening te maken van de kosten voor het vervroegd aflossen van je oude hypotheek. Deze kosten kun je daarna vergelijken met het voordeel van de nieuwe hypotheek die je af wilt sluiten en dan is de keuze natuurlijk snel gemaakt. Is het voordeliger om de boete te betalen en over te stappen? Dan kun je de hypotheek oversluiten.