Hypotheek als zelfstandig ondernemer?

Ben je zelfstandig ondernemer? Dan heb je vaak geen vast, maar een fluctuerend inkomen. Als ondernemer kun je dus minder goed of alleen op een andere manier aantonen dat je kredietwaardig bent. Toch kan het zijn dat je privé een huis wilt kopen en daarvoor een hypotheek nodig hebt. Banken gaan er bij ondernemers al gauw van uit dat ze een onzeker inkomen hebben. Het krijgen van een hypotheek is dan lastiger.

Sommige hypotheekverstrekkers bieden een speciale hypotheek voor ondernemers aan. Deze hypotheken zijn geschikt voor:
  • Mensen die werken voor complexe beloningsstructuren
  • DGA’s (Directeuren en Grootaandeelhouders)
  • ZZP’ers en beginnende ondernemers
  • Freelancers, uitzendkrachten en seizoenwerkers
  • Zelfstandigen
  • Arbeiders meerdere inkomens


Eisen hypotheek ondernemers

Om te laten berekenen of je als zelfstandig ondernemer een hypotheek kunt krijgen en zo ja hoeveel ondernemershypotheek je kunt krijgen heeft de kredietverstrekker een aantal bedrijfsgegevens nodig.
Zo moet je de cijfers van de voorgaande drie jaar inzichtelijk hebben. Op basis hiervan worden je gemiddelde bedrijfsinkomsten berekend aan de hand waarvan de hoogte van de hypotheek weer deels bepaald wordt. Hiervoor moet je de jaarrekeningen van je eigen onderneming laten zien plus de voorlopige aangiften en de inkomstenbelastingen die over die jaren berekend zijn. Om een hypotheek voor ondernemers te kunnen krijgen moet je ook nog een uittreksel van de Kamer van Koophandel hebben.
Naast deze gegevens wordt er ook rekening gehouden met je eigen vermogen. Is je eigen vermogen erg omvangrijk? Dan kan het zijn dat je toch een hogere hypotheek af kunt sluiten dan je bedrijfsresultaten doen vermoeden.

Ondernemershypotheek & dalende bedrijfsresultaten
Wanneer je bedrijfsresultaten het meest recente jaar lager zijn dan de overige jaren, ziet de hypotheekverstrekker dit in veel gevallen als een waarschuwing. Het kan zijn dat de verstrekker je maximale hypotheek dan alleen berekend over de gegevens van dat laatste jaar. Ook wanneer je onderneming korter bestaat dan drie jaar wordt de hypotheek vaak op deze manier bepaald.